piątek, 31 października 2014

Lektura na weekend - owoce amalaki

Smaczne i niesamowicie zdrowe… owoce amalaki!

Amalaki to wspaniały owoc, który wyglądem przypomina rodzimy agrest, dlatego bywa nazywana „indyjskim agrestem”. Amla posiada niezwykle szeroki wachlarz zastosowań i z jej właściwości skorzysta cały organizm.



Włosy i skóra głowy

Proszek z suszonych owoców jest naturalną, wzmacniającą odżywką do włosów. Nadaje im blask i siłę. Skóra głowy również lubi amlę – normalizuje pracę gruczołów, wzmacnia cebulki, łagodzi objawy łupieżu, zapobiega nadmiernemu wypadaniu i stanom zapalnym skóry głowy.

Skóra

Amla jest niezwykle bogata w witaminę C. W owocach amalaki znajduje się 20 razy tyle witaminy C, co w pomarańczach. Dzięki zawartości tej cennej witaminy i innych antyoksydantów amla posiada znakomite właściwości odmładzające. Rozświetla cerę, wymiata wolne rodniki powodujące starzenie, stymuluje produkcję kolagenu.

Działanie wewnętrzne

Amla spożywcza nie ma sobie równych jeśli chodzi o działanie wzmacniające układ immunologiczny. Oprócz ogromnej ilości prozdrowotnej witaminy C amla zawiera też szereg innych witamin, minerałów i składników stymulujących naturalną odporność organizmu (flawonoidy, polifenole, taniny). Taka dawka dobroci poprawia samopoczucie, zapobiega przeziębieniom i osłabieniu, podnosi ogólną witalność i energię życiową. Zmiany na lepsze są zauważalne również w lepszej kondycji skóry, włosów i paznokci.
 
 Amla uważana jest w Indiach za roślinę absolutnie uniwersalną w leczeniu wszelkich schorzeń – wspomaga układ krwionośny, nerwowy i trawienny, poprawia wzrok, reguluje poziom cukru, usuwa owrzodzenia przez co zapobiega nowotworom układu pokarmowego, regeneruje i odmładza całe ciało. Regularnie spożywane owoce amalaki podnoszą poziom czerwonych krwinek, usuwają toksyny z organizmu i zapobiegają infekcjom bakteryjnym i pasożytniczym.


Jak łatwo i przyjemnie wspomagać zdrowie całego organizmu? Wystarczy jeść owoce amalaki!


W naszym sklepie dostępnych jest kilka wersji smakowych owoców amla, każdy znajdzie więc idealny smak dla siebie. Naturalnie owoce są przede wszystkim kwaskowate, z nutą wszystkich pozostałych smaków – gorzkiego, cierpkiego, słodkiego i ostrego. Owoce nadają się od razu do spożycia, są idealne jako zdrowa przekąska w pracy lub szkole. Polecamy cztery warianty owoców:

- owoce amalaki bez dodatków http://goo.gl/fb4nA2

- owoce amalaki z imbirem http://goo.gl/v3OJOr

- owoce amalaki z cynamonem http://goo.gl/kSDPqD

- owoce amalaki z trawą cytrynową http://goo.gl/u5frVB

Wersje z imbirem i cynamonem szczególnie polecamy na jesień i zimę – składniki te dodatkowo rozgrzewają organizm i zapobiegają przeziębieniom.

1 komentarz:

  1. Gdzieś czytałam, że można je jeść, ale się z tym nie spotkałam.
    Lubię amlę do włosów - chyba najlepiej ze wszystkich ziół podkreśla skręt włosów kręconych - powstają loczki, jak po lokówce czy wałkach bez żadnych tego typu akcesoriów.

    OdpowiedzUsuń

Zapraszamy do komentowania naszych artykułów! Prosimy jednak zachować podstawowe zasady kultury! Życzymy miłej lektury :)