wtorek, 10 czerwca 2014

Lawenda - poradnik Helfy, cz. 14

Kojąca lawenda

Seria "Czego pragną Twoje włosy? Naturalne składniki kosmetyków." Poradnik Helfy.pl 

 

 

Lawenda (Lavandula angustifolia) kojarzy nam się przede wszystkim z relaksującym kwiatowym aromatem. Olejek z kwiatów lawendy jest powszechnie stosowany jako środek aromaterapeutyczny, jednak posiada też właściwości pielęgnacyjne szczególnie istotne dla włosów i skóry głowy.

Olejek z kwiatów lawendy jest polecany dla przetłuszczającej się i wrażliwej skóry głowy, w tym borykającej się z problemem łupieżu. Olejek posiada naturalne właściwości antyseptyczne. Ponadto wspomaga regenerację skóry i ogranicza wydzielanie sebum, nadając włosom świeżość i lekkość. Olejek lawendowy dobrze sprawdza się w regeneracji włosów suchych i zniszczonych. Lawendowy aromat w produktach do włosów działa uspokajająco i kojąco na nerwy, pomaga przywrócić wewnętrzną równowagę i wyciszyć się przed snem.

W jakich kosmetykach do włosów znajdziemy olejek lawendowy?
Olejek lawendowy jest czołowym składnikiem zestawu do włosów marki Jason – lawendowego szamponu oraz odżywki. Olejek znajduje się też w szamponach i masce Organicum o właściwościach stymulujących wzrost włosów.

Czy macie jakieś doświadczenia z lawendą w kosmetykach do włosów?

1 komentarz:

  1. nie mam doświadczenia z olejkiem lawendowym czystym ale czytałam o jego dobrym, stymulujacym, wpływie m.in na rzęsy i włosy właśnie. Myśle że dla niektórych zapach lawendy może jest zbyt odurzający.

    OdpowiedzUsuń

Zapraszamy do komentowania naszych artykułów! Prosimy jednak zachować podstawowe zasady kultury! Życzymy miłej lektury :)