wtorek, 5 listopada 2013

Przepis na ciasteczka i batoniki własnej roboty

 Zdrowe ciasteczka i batoniki!


Jeśli szukasz prostych przepisów na ciasteczka i batony własnej roboty, to poniżej mamy dla Ciebie coś w sam raz. Wykwintne ciasteczka ze śliwkami, wiórkami kokosowymi i pomarańczą oraz batoniki musli. Spróbuj!

Ciasteczka ze śliwkami, wiórkami kokosowymi i pomarańczą


Składniki:

  • 200g  śliwek kalifornijskich
  • 150g wiórek kokosowych
  • 0.5 szklanki siemienia lnianego
  • 1 pomarańcz
  • cukier trzcinowy

Przepis:

Śliwki miksujemy blenderem na masę. Wiórki kokosowe i siemię lniane mielimy w młynku do kawy. Pomarańczę sparzamy wrzątkiem i ścieramy skórkę z połowy owocu. Wyciskamy sok z całej pomarańczy. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą wraz z cukrem trzcinowym (ilość wg uznania). Formujemy małe ciasteczka. Lekko podpiekamy w piekarniku około 15-20 minut w temperaturze 180 stopni C.




Batonik musli


Składniki:

  • 1 szklanka płatków (np. orkiszowych, owsianych itp. )
  • kilka suszonych moreli
  • 2 dojrzałe banany
  • garść podprażonych migdałów
  • naturalny słodzik np. syrop ryżowy, melasa daktylowa, cukier trzcinowy itp.
  • odrobina cytryny

Przepis:

Banany ugniatamy widelcem na rzadką masę, skrapiamy odrobiną soku z cytryny. Wszystkie składniki mieszamy razem: płatki, posiekane migdały, posiekane morele, masę z bananów i syrop ryżowy. Odstawiamy na 20 minut. Ilość naturalnego słodzika zależy od upodobania. Następnie masę wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem. Grubość masy to około 2 cm. Czas pieczenia około 15-20 minut w temperaturze 180 stopni C. Po upieczeniu masę tniemy na kawałki w kształcie prostokątów. Do batoników możemy dodawać różne batalie np. żurawinę , rodzynki, orzechy laskowe itp.

To wszystko! Smacznego życzy Helfy.pl!


5 komentarzy:

  1. Ciasteczka będą podstawą naszych Świąt :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Batoniki musli kupuję nałogowo, spróbuję przygotować je z przepisu!

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepisy brzmią smakowicie, na pewno je wypróbuję, jak tylko będę miała sprawny piekarnik :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo podobają mi się te przepisy, dla kogoś, kto nie je glutenu i cukru, jak ja, są w sam raz. i na pewno wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  5. Wypróbowałam przepis na ciasteczka ze śliwkami, zamieniając je na żurawinę :) wyszły przepyszne;)))

    OdpowiedzUsuń

Zapraszamy do komentowania naszych artykułów! Prosimy jednak zachować podstawowe zasady kultury! Życzymy miłej lektury :)