piątek, 22 listopada 2013

Amla - cudowny owoc

Ekstrakt z amli w kosmetykach


Amla, czyli roślina o łacińskiej nazwie Emblica Officinalis zwana również indyjskim agrestem jest jedną z najpopularniejszych roślin stosowanych w kosmetyce. Jej niezwykłe właściwości odmładzające, odżywcze i rewitalizujące zostały docenione przez indyjską sztukę-medycynę – Ajurwedę. Doskonałe właściwości amli są wykorzystywane w ajurwedyjskich metodach pielęgnacji i leczenia zarówno poprzez spożywanie przetworów z owoców amli, jak i wykorzystywanie sproszkowanej amli w zabiegach na twarz, ciało i włosy.

Owoce tego krzewu rosnącego w Indiach posiadają duże ilości stabilnej witaminy C, flawonoidy i polifenole, czyniąc ekstrakt z amli cennym składnikiem produktów pielęgnacyjnych o właściwościach antyoksydacyjnych. Najczęściej stosuje się ekstrakt z amli w produktach wzmacniających włosy, gdyż roślina ta uznawana jest za najlepszą na świecie odżywkę do włosów.

O tym jak owoc Amla wykorzystywany jest w produktach dostępnych w naszym sklepie 
dowiecie z pełnego artykułu zamieszczonego w naszej mediatece 
na stronie Helfy.pl

Amla - cudowny owoc


1 komentarz:

  1. Ja jak wykończę olejek Sesa to chcę wypróbować właśnie Amlę, zobaczymy, który lepszy :D

    OdpowiedzUsuń

Zapraszamy do komentowania naszych artykułów! Prosimy jednak zachować podstawowe zasady kultury! Życzymy miłej lektury :)